dimarts, 22 d’octubre del 2013

El 8 novembre sortirà al carrer el primer fascicle del col·leccionable Sitges Ye-yé

Serà gratuït i es podrà adquirir a tots els quioscos, llibreries i papereries de la vila

Vuit anys després de publicar L’ABANS – Sitges. Recull gràfic (1870-1965), l’Editorial Efadós, d’El Papiol, ha endegat el projecte d’editar un segon volum per fascicles dedicat a la nostra vila i que portarà per títol SITGES YE-YÉ (1960-1979). 

El coordinador del projecte i autor dels textos tornarà a ser l’historiador Roland Sierra, que ja va escriure el primer volum. Sierra compta amb l’ajuda d’un consell assessor format Elena Ferré, Josep Mª Alegre, Ramon Soler i Vicenç Morando, autor així mateix de la introducció de l’obra.

El volum abastarà les dècades del 1960 i el 1970, un dels períodes més dinàmics i apassionants de la història recent de la nostra vila. Són els anys del boom turístic, del creixement del Poble Sec i les Cases Noves, de les urbanitzacions Vallpineda i Aiguadolç, de les discoteques Pachà , Galaxy i Yuca, dels primers festivals de cinema i de teatre, dels projectes que preveien la construcció d’un port sota la Punta i d’una autopista sobre el mar, dels grups musicals com els Ricky’s, Los 5 Escorpiones i l’orquestra de Jànio Martí, dels canvis de costums en el vestir, del “carrer del Pecat”, del grup teatral Gall Groc i el seu “Petit príncep”, de la consolidació del ral·li de cotxes d’època i de les festes de la verema, de la campanya “Volem Sitges net”, del festival de jazz, de la difusió del SEAT 600 i del SIMCA 1000, de les sessions de “flamenco show” als jardins del Prado i del Retiro, de les primeres eleccions democràtiques, de la progressiva importància de la publicitat en la vida diària, de les sèries de TV que ens van fer riure i plorar...

Fins ara Efadós ha editat un centenar de títols de la col·lecció “L’Abans”, però Sitges és la primera població de Catalunya i Balears que repeteix volum i que obre una nova col·lecció dedicada als anys seixanta i setanta. Com en l’ocasió anterior, l’obra es publicarà per fascicles, que sortiran setmanalment cada divendres, a partir del proper 8 de novembre. Cada fascicle, llevat del primer, que s’entregarà gratuïtament juntament amb les cobertes i les sobrecobertes, costarà 2,95 €, un preu que es mantindrà fins al final de la col·lecció. En total seran 50 fascicles més el de presentació. Quan estigui acabada, l’obra tindrà més de 800 pàgines i prop de 1000 imatges a tot color, entre fotografies, cartells, fulls volants, etiquetes i objectes de tota mena.


Per tal que els possibles interessats a aportar imatges i objectes es puguin posar en contacte amb Roland Sierra, s’ha creat un bloc amb el títol SITGES 1960-1979 (http://sitges6077.blogspot.com.es). El bloc servirà també per anar informant del dia a dia del projecte i perquè l’autor faci demandes sobre temes puntuals difícils d’il·lustrar. Així mateix, es pot contactar amb Sierra a través del següent correu electrònic: roland_sierra@hotmail.com indicant com a assumpte: Sitges ye-yé.

Els Ricky's durant l'actuació del Dia de la Bandereta, a Barcelona, el 1966 (Fons: Josep Maria Alegre)